foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Könyvtár

Nyitvatartási idő:

Hétfő, Szerda:         08:00–12:00

Kedd, Csütörtök:    12:00–16:00

Péntek:                    11:00–15:00

Magyar Falu Program

Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása
(Rendezvényekhez kapcsolódó informatikai és egyéb eszközök beszerzése.)
Megvalósítása: 2022.
Elnyert támogatás összege:
1 998 590 Ft.
 
 
Felelős állattartás elősegítése - 2021
Megvalósítás: 2022
1.464.565 Ft
 
Temetői Infrastruktúra Fejlesztése - 2020
Megvalósítás: 2022
4.918.400 Ft
 
Közöségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021
(Rendezvényekhez kapcsolódó informatikai és egyéb eszközök beszerzése.)
Megvalósítása: 2021.
Elnyert támogatása összege:
1 999 242 Ft
 

FELHÍVÁS régiségek gyűjtésére

 A közeljövőben településünkön szeretnénk tájházat kialakítani, melyhez régi használati eszközöket, tárgyakat, bútorokat, dísztárgyakat, írásos dokumentumokat, pénzérméket, fotókat stb. gyűjtünk.

Tiszakanyáron a régmúltban is sokan foglalkoztak földműveléssel, állattartással. Talán még fellelhetők az ezzel kapcsolatos eszközök, felszerelések (pl.: eke, vetőgép, lőcsös szekér, szőlő és terménydaráló, prés, puttony stb.) Természetesen a falusi mesteremberek, iparosok (pl.: kovácsok, cipészek, asztalosok, ácsok, fodrászok) által készített és használt tárgyak, eszközök is fontos szerepet töltöttek be. Voltak olyanok is, akik a vessző-, csuhé- vagy szalmafonás rejtelmeit ismerték és készítettek belőlük hasznos eszközöket, vagy dísztárgyakat.

A régi vidéki életben igyekeztek a megtermelt növényekből, állati termékekből az  élelmiszereket házilag előállítani, amihez eszközöket is készítettek és használtak (pl.: sajtár, pitli, különböző darálók, őrlők, vajköpülő, mozsarak, töltők, különböző vas és cserépedények, csuprok, stb.) valamint a  falusi konyháknak is voltak  jellegzetes eszközei (pl.: kávépörkölő, tekerős kávédaráló, lószőr szita, kéttányéros mérleg, mozsár törővel, habüst, kenyérdagasztó teknő, szakajtó kosár, stb.)

Az asszonyok, lányok sok öltözéket, terítőt készítettek lenvászonból, melyet a legtöbb háznál fellelhető varrógépen varrtak, javítottak, különleges motívumokkal díszítették a kézimunkákat.

A mosást fateknőben oldották meg, majd mángorlóval vagy parázzsal működő vasalóval simították ki a gyűrődéseket a ruhákból.

Az említettek a teljesség igénye nélkül, mind régiségnek számító eszközök, tárgyak, tevékenységek, amik a fiatalabb generáció számára szinte ismeretlenek, de nagyon fontos lenne ezek széles körben történő megismertetése.

Ezekkel a gondolatokkal mindenkit arra buzdítok, hogy mentsük meg közösen a múlt értékeit! Nemzeti kultúránk, értékeink, hagyományaink őrzése ma az egyik legfontosabb feladat és nem utolsósorban az értékfeltárás közösségépítő ereje is jelentős.

 Aki bármilyen régiséggel hozzá tud járulni egy helyi gyűjteményhez, a Könyvtár nyitvatartási idejében Varga-Krausz Bernadett művelődésszervezőnél jelezze személyesen; a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen; vagy a 0620/5922094-es telefonszámon. Pontosítsák azt, hogy mi az ajánlati tárgy, mikor és hol adható le vagy vehető át. Az átvételről elismervény kerül kiállításra, s kérésre a tárgyakon feltüntetésre kerül annak adományozója. Kérjük a lakosság aktív közreműködését!

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                      Üdvözlettel:   Háda György

                                                                                                                                                                                                                                                           Polgármester

 

 

 

 

 

Legfrissebb híreink